Pečená cvikla s mrkvou a zemiakmi

Cvikla alebo červená repa je veľmi zdravá potravina, no i napriek tomu, že je relatívne dostupná a ani nie drahá, jeme ju len pár krát do roka. Aj to väčšinou zaváranú ako ju poznáme z detstva:)

O tom, koľko výživných látok obsahuje, si môžete prečítať napr. aj tu: http://www.babickinazahrada.sk/babickinazahrada/7-CLANKY-A-ZAUJIMAVOSTI/80-cvikla

A hoci je najvýživnejšia surová, ani jej pečením nič nepokazíme.

Na 2 porcie (ako hlavné jedlo) potrebujeme:

1 cviklu

3 stredne veľké mrkvy

2 veľké alebo 4 menšie zemiaky

1 šalotku

Olivový olej

Balzamikový ocot

Soľ

Korenie

Zeleninu ošúpeme a nakrájame. Cviklu a zemiaky na kocky, mrkvu som prerezala na polovicu a polovice na pásiky dlhé asi 4 cm. Cibuľu som prekrojila na štvrtiny.

V pohári si zamiešame 3 lyžice olivového oleja s lyžicou balzamika, pridáme pol lyžičky soli a podľa chuti korenie.

Touto “marinádou” polejeme zeleninu v zapekacej miske a dobre premiešame. Prikrytú pečieme na 180 stupňov 30 minút a potom ešte 30 minút bez pokrývky.

Zeleninu môžeme podávať s kozím syrom, ako prílohu k mäsu alebo len tak samostatne s dipom (napr. cesnakovým). :)

Na fotke je zelenina, ku ktorej som ešte na posledných 10 minút primiešala tofu, zaliata dipom s jogurtu, cesnaku, soli a korenia..

Dobrú chuť.

pecena cvikla s mrkvou zemiakmi

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s